Ordentlig regeringsførelse

Vi skal ikke have flere sager med danske regeringer, der bevidst overtræder loven eller misbruger embedsværket

Minkskandalen er en skandale af enorme proportioner. Den ulovlige aflivning var statsministerens beslutning, og beslutningen blev effektueret af Fødevareministeriet, Justitsministeriet, Erhvervsministeriet, Forsvarsministeriet, Sundhedsministeriet og Finansministeriet. Det meste af regeringen er dermed medansvarlig.

Det værste er, at regeringen fortsatte ulovlighederne lang tid efter, at de blev bekendt med, at de var ulovlige. Tempobonussen til avlerne for hurtig aflivning af deres dyr blev fastholdt helt indtil den sidste mink var aflivet, selvom den var ulovlig på trods af, at jeg og mange andre råbte meget højt og igen og igen krævede, at regeringen holdt op med at bryde loven. Men de var ligeglade og fortsatte.

Dette kan ikke tilgives. Vi kan ikke have en dansk regering, som fuldt bevidst fortsætter med at bryde loven og gennemføre en ulovlighed i så stort et omfang.

Regeringen støttepartier har svigtet fatalt ved at lade minkaflivningen gennemføre ulovligt. Nu forsøger blandt andet Radikale at høste anerkendelse for at “vælte” regeringen. Sandheden er, at de vil genvælge regeringen og lade den slippe for konsekvenser.

Hvis nogen er i tvivl, om Mette Frederiksen har brudt loven, vil jeg anbefale, at se dette klip fra folketingssalen, hvor jeg spurgte hende, hvorfor hun ikke stoppede ulovlighederne:

Jeg vil gerne vedkende mig, at de vi i de borgerlige partier også burde have stoppet Inger Støjberg fra at bryde loven i sagen om adskillelse af asylansøgere. Jeg vil dog også gerne påpege, at den sag kun involverede Inger Støjberg. Det var ikke hele den borgerlige regering, som brød loven og i sammenligning med minksagen, er det en meget mindre sag. 

Begge sager bør dog give grundlag til alvorlige overvejelser. Vi mangler en forfatningsdomstol eller en anden instans, som kan stoppe regeringer fra at bryde loven. Men indtil da, er det op til vælgerne, og jeg håber ikke de vil genvælge den socialdemokratiske regering, som har udvist så lille anger over at have begået et enormt lovbrud.

Det har jeg allerede gjort:

  • Jeg var den første politiker, som protesterede imod minkaflivningen, og jeg har ført sagen til dørs hele vejen. 

Det vil jeg gøre yderligere:

  • Vi vil have regeringens ansvar vurderet i en advokatvurdering, og hvis den vurderer, at der er et strafansvar (hvilket jeg er ret overbevist om), skal regeringen for en rigsretssag.